Een bitstrip is dus een digitaal stripverhaal. In dit programma kun je je eigen personen aanmaken en in allerlei houdingen in je strip zetten. Er is eigenlijk niks dat je met dit programma niet kun doen met betrekking tot het maken van je stripverhaal.
In welke groep kun je bitstrips gebruiken?
Je kunt de kinderen zelf de strips laten maken. Hiervoor moeten ze natuurlijk al wel kunnen schrijven. Daarom zou ik zeggen als de kinderen zelf een strip gaan maken doe dit dan vanaf groep 4. Natuurlijk kun je de bitstrips in alle klassen gebruiken wanneer je hem zelf maakt. Als je een instructie plaat maakt voor bijvoorbeeld een gymles kun je dit makkelijk doen aan de hand van plaatjes, dus een stripverhaal.
Bronnen:
Bitstrips for schools. (2013, April 25). Opgeroepen op April 25, 2013, van
Comics: www.bitstripsforschools.com
De wereld verandert, de kinderen veranderen, Kinderen weten met 9 maanden al hoe ze moeten swipen (pagina weg vegen) en hoe ze een app moeten sluiten (vingers naar elkaar toe bewegen in een grijpbeweging), en daarom moet het natuurlijk onderwijs ook veranderen.
In de kenniseconomie waarin wij leven leiden we de kinderen op om in de toekomst te kunnen functioneren in de maatschappij. Dit is een hele uitdaging voor veel leerkrachten. Ongeveer 80% van de kinderen die nu op het basisonderwijs zitten, zullen als zij groot zijn een baan krijgen waarvan wij nu het bestaan nog niet eens kennen!
Veel leerkrachten denken dat als je het hebt over 21th Century skills dat het alleen gaat om ICT. Maar niks is minder waar! 21th Century skills is namelijk veel meer dat kun je zien in de afbeelding hieronder. Deze afbeelding is gebasseerd op het model van Roblin & Voogt (2009).
De school van morgen
Vroeger
Toen ik op de basisschool zat moesten wij alle informatie die je wilde hebben zoeken in de bibliotheek. In die bibliotheek (die soms aanwezig was in een school maar in mijn geval niet) stonden heel erg veel boeken en heel erg veel bakken met boeken. De boeken die je nodig had kon je niet altijd vinden, ze stonden bijvoorbeeld in de verkeerde bak of ze waren uitgeleend. Als je dan toch je boekje had gevonden dan ging je de informatie die je interessant vond overschrijven, als je dat klaar had liet je het aan de juf zien en mocht je 3 pagina's kopiëren met plaatjes die je kon gebruiken in je werkstuk. Je knipte je plaatjes uit en je plakte die in je werkstuk en je werkstuk was klaar!
De rapporten waren vroeger handgeschreven en het liefst niet te uitgebreid zodat het op 1 blaadje paste.
Bovenaan stond je naam, de naam van de leerkracht en de klas waar je inzat. In de linker kolom zie je de vakken staan die in die klas aangeboden werden en hierachter stonden de cijfers die je gehaald hebt over het hele schooljaar. Deze cijfers waren niet altijd duidelijk leesbaar.
Ook stond je gedrag, je werkhouding en de mening van de leerkracht op je rapport geschreven.
Door het handschrift van de leerkracht is dit niet altijd heel erg duidelijk omdat het handschrift niet altijd te lezen was.
Tegenwoordig
Je gaat naar het internet en je zoekt op de term waarover je een werkstuk moet gaan maken, je zoekt ook de plaatjes op die je erbij wilt hebben, je print je werkstuk en je levert het in. En klaar is je werkstuk!
De rapporten zijn nu op heel erg veel scholen digitaal te vinden. Bijvoorbeeld in het ouderportaal van Parnassys kunnen ouders zien wat de resultaten van de kinderen zijn. Hierin kunnen ouders altijd goed zien wat een kind gescoord heeft. Het is een handige manier van de resultaten van de kinderen delen met de ouders. Wat ik een nadeel vind van deze manier is dat ouders niet altijd weten wat de scores betekenen. Hierin moeten zij dus goed worden voorgelicht!
Hoe denk ik over de 21th Century skills
Er zijn 7 belangrijke skills binnen de 21th Century die je in je onderwijs toe moet passen, die kun je ook hierboven zien in de cirkel. De meeste punten zijn voor mij vanzelfsprekend om toe te passen in mijn onderwijs (communicatie, samenwerken en sociale en culturele vaardigheden) andere vind ik moeilijk om goed toe te passen in mijn onderwijs (kritisch denken en probleem oplossende vaardigheden). Om met de ICT geletterdheid te werken vind ik soms zelf nog best spannend. Er zijn kinderen die nu in het basisonderwijs zitten die meer weten van de ICT dan dat ik doe. Dit is voor mij een uitdaging om hier mee om te gaan en dit moet het in mijn ogen voor iedere leerkracht een uitdaging zijn.
Bronnen:
Mollerlyceum. (sd). Opgeroepen op april 24, 2013, van Onderwijs
in de 21ste eeuw:
http://www.mollerlyceum.nl/uploaded/1/images/_images/kennisnetModel21eEeuw.png
Tijdens de bijeenkomsten zijn wij erg veel aan het brainstormen met elkaar. Wij hebben allemaal een laptop of een tablet bij ons waarmee wij contact kunnen maken met Padlet. Op deze website kun je op een gemakkelijke manier brainstormen.
Voorheen gingen wij altijd brainstormen op de volgende manier:
- Je kreeg een stapeltje met Post-it blaadjes
- Op het krijtbord stond in grote letters het onderwerp
- Als je iets hebt opgeschreven plakte je het blaadje op het krijtbord.
Wat hebben wij gedaan?
Wij zijn zelf op een andere manier bezig geweest met brainstormen. Zoals je hierboven kunt lezen via Padlet. Op deze website kun je op een leuke manier een brainstorm sessie houden.
Dit is een van de brainstorm sessies die we hebben gehad bij ons in de bijeenkomsten, we hebben het ook gehad over: 'De leerkracht in 2020' en 'Creativiteit'. Je kunt op die "wall" iets posten door er dubbel op te klikken. En dan kun je je idee op de "wall" zetten.
In welke groepen kun je dit gebruiken?:
Je kunt dit in iedere groep van de basisschool gebruiken mits de kinderen kunnen schrijven/typen. Ik vind het wel belangrijk dat de kinderen weten hoe ze met het internet moeten werken. Maar dat vind ik niet alleen belangrijk bij deze tool maar dat vind ik over het algemeen heel erg belangrijk. Je moet de kinderen vaardig maken in het gebruiken van de computer/tablet/laptops en internet.
Voordelen:
- Je kunt op een snelle manier met de kinderen brainstormen.
- Je kunt je brainstorm sessie op een gemakkelijke manier bewaren.
- Kinderen worden gemotiveerd om hun idee te verwoorden omdat andere kinderen dit al hebben gedaan.
Nadelen:
- Er zijn niet altijd voldoende tablets, computers of laptops aanwezig in een klas.
- Er zijn kinderen die dat even lopen naar het bord nodig hebben
Bronnen:
Padlet.
(sd). Opgeroepen op April 24, 2013, van http://www.padlet.com
Padlet.
(sd). Opgehaald van 21st Century Skills:
http://padlet.com/wall/21stcenturyskill
We doen erg veel met SocialMedia in de hele wereld. Ook in de basisschool komt dit steeds meer voor.
Twitter word gebruikt met verschillende doelen. Met maximaal 140 tekens kun je op twitter een boodschap posten. De ene persoon vertelt wanneer hij naar de toilet is geweest en hoe het er allemaal uit ziet en de ander maakt een formele blog met informatie over bijvoorbeeld activiteiten die er gaande zijn op de basisschool.
Met twitter kun je een groot aantal mensen bereiken en is daarom een ideale manier van informatie uitwisselen. Ik zet bijvoorbeeld alle berichten die ik in mijn blog geschreven heb op twitter zodat meer mensen dit kunnen lezen.
Door een post te plaatsen met hierin een hashtag (#) kun je een onderwerp duidelijk aan de orde stellen. Wanneer iemand zoekt op dit onderwerp kunnen ze het makkelijker vinden wanneer je hier een hashtag bij hebt staan.
Ik gebruik twitter ook om op de hoogte te blijven van nieuwe ideeën en ontwikkelingen binnen het onderwijs. Dit doe ik door veel mensen te volgen. Door de tweets van deze mensen te lezen kom ik weer op nieuwe ideeën en krijg ik meer informatie dan wanneer ik alleen naar het nieuws kijk en zelf informatie ga zoeken. Dit komt vooral omdat je dan via verschillende invalshoeken informatie binnen krijgt. Dit raad ik dan de mensen die zich willen ontwikkelen ook zeker aan!
Hoe je twitter kunt gebruiken in de klas?
Vandaag hebben we zelf een twitterview gehouden met de kinderen van @Boskantgroep7 . We hebben het gehad over de leerkracht in 2020. Je kunt hier meer over vinden als je zoekt op #L2020 . Voor mij was het erg inspirerend om met de kinderen op deze manier te communiceren. Je krijgt namelijk een heel duidelijk antwoord op de vragen die je hebt aan de kinderen in maximaal 140 tekens dus dat is een kort en bondig antwoord.
Je kunt twitter gebruiken in de klas door bijvoorbeeld een twitterview te voeren met PABO studenten, bekende Nederlanders of leerkrachten in het buitenland. Je kunt ook iedere week een kind aanwijzen, die elke dag de hoogtepunten van de leerstof en de belangrijke zaken van bijvoorbeeld een toets, op twitter post.
Als alle kinderen uit de klas dit account volgen hebben zij allemaal de informatie die ze nodig hebben. Je kunt twitter gebruiken wanneer kinderen in staat zijn om een korte samenvatting te maken van de dag. Dit omdat je maar 140 tekens kunt gebruiken. In welke groep dit precies plaats vind is in iedere groep anders.
Barrett (2008) beschrijft twitter als een applicatie die in het midden staat van email en blogs (asynchrone communicatie) en MSN en GoogleTalk (synchrone communicatie). Je bent volgens hem als docent in staat om beide manieren van communiceren te gebruiken door middel van een applicatie wanneer je met twitter werkt in de klas.
Voordelen van twitter:
Als voordeel van twitter kun je zoals ik hierboven ook heb vermeld gemakkelijk een korte samenvatting geven van de dag of van een les. Ook kun je de wereld de klas in halen door contact te hebben met mensen buiten de school via Twitter, door bijvoorbeeld een twitterview. Je kunt twitter ook gebruiken om mensen tips te geven of om mensen te inspireren in zaken waar jij enthousiast over bent geworden.
Nadelen van twitter:
Een van de onderwerpen die nu veel naar voren komt is het Digitaal pesten. Dit is natuurlijk wel een van de nadelen die je kunt noemen van twitter. Daarom is het van belang dat je aandacht besteed aan het gebruik van twitter.
Ook posten mensen soms hele nutteloze zaken op twitter waar je niks aan hebt. Er zijn de laatste tijd veel twitterspammers actief. En het is niet altijd gemakkelijk om in 140 tekens duidelijk te maken wat je duidelijk wilt maken.
Als je dit nu eens wilt uitproberen wat moet je dan doen?
Heel veel tweet plezier!
Bronnen: Mark Timmermans. (sd). Opgeroepen op April 22, 2013, van Waarom twitteren:
http://www.marktimmermans.nl/twitter/waarom_twitteren.html
Twitter.
(sd). Opgeroepen op April 22, 2013, van www.twitter.com
Twitter in
het onderwijs. (2010). Wilfred Rubens over Technology Enhanced Learning.
Mijn naam is Christel van Gemert. Ik ben 22 jaar oud en zit op de PABO in Veghel. In mijn vrije tijd ben ik heel erg veel met dieren bezig en dan met name paarden en honden. Daarnaast ben ik ook veel bezig met fotografie.
Ik heb gekozen voor de minor Kind, leren en media omdat (social)media een steeds grotere rol gaat spelen in de maatschappij. Ik wil de kinderen van nu hier dan ook op voorbereiden. Maar om dit goed te kunnen doen is het natuurlijk wel heel belangrijk dat ik hier zelf het nodige vanaf weet. En aangezien ik zelf denk dat ik hier nog heel veel in te leren heb, omdat ik nog niet heel ICT vaardig ben in het onderwijs, ga ik in deze minor heel erg veel leren.
Ik wil graag leren hoe ik ICT als middel kan gebruiken zonder dat ik de concrete materialen in mijn groep vergeet.
Veel plezier met het volgen van mijn blog.
En voor de mensen die niet van lezen houden... Ik plaats ook regelmatig bitstrips, filmpjes en ander beeldmateriaal op mijn blog dus kunnen jullie ook gewoon blijven komen natuurlijk.