vrijdag 24 mei 2013

Mediawijs is ook wijs!


Vandaag is Mirjan Albers bij ons in de klas geweest om ons het een en ander te vertellen over Mediawijsheid. Zij werkt bij Cubiss. Dit is een bedrijf dat adviseert bij beleids- en organisatieontwikkelingen bij Bibliotheken. Zij heeft ons verteld dat Mediawijsheid een verzameling is van computercompetenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te nemen aan de mediasamenleving.

Tijdens de presentatie heeft zij ons aan het denken gezet over, of mediawijsheid geïntegreerd moet worden in de lessen of dat het een los onderdeel zou moeten zijn binnen de school. Ik denk dat je dit vooral moet integreren in je lessen en niet een specifiek moment moet pakken dat je gaat werken aan mediawijsheid. Ik denk dat de informatie dan beter blijft hangen bij de kinderen dan wanneer je hier een moment in de week aandacht aan besteed. Je kunt door het integreren hiervan ook vaker terug pakken op de informatie die de kinderen hebben gehad. Hoe denken jullie hierover?

Computercompetenties
Dit model heeft de kern van de mediawijsheid kernachtig verwoord. Mediawijsheid is eigenlijk niks anders dan de verzameling competenties die je nodig hebt om aan onze mediasamenleving te kunnen deelnemen.

Competenties voor de leerkracht
 

Als ik ga kijken naar dit model dan denk ik dat ik op dit moment in niveau 2 zit. Heel graag wil ik aan het einde van de minor in niveau 3 willen zitten. Dit ook omdat ik voor mezelf een grote groei wil kunnen laten zien. Ik denk dat ik hierin al een eindje op weg ben.

Bronnen:
http://www.kennisnet.nl/themas/mediawijsheid/competentiemodel-voor-mediawijsheid-gepresenteerd/

donderdag 23 mei 2013

Stomme Pim! en andere digitale prentenboeken

Samen met Marloes School ben ik vandaag aan de slag gegaan met het maken van een digitaal prentenboek. Hieronder kun je zien hoe het geworden is.
Als we gaan kijken naar de 21th Century Skills dan komen alle elementen van deze theorie terug. Je kunt hier klikken als je niet meer weet wat dit ook al weer inhield.

We zijn onder andere onderzoekend en ontdekkend bezig geweest. Als ik dan ga kijken naar de presentatie van Antoine van den Beemt dan zijn we heel de tijd bezig geweest op onze eigen playground. Als je dit met kinderen doet dan zijn zij ook bezig op hun eigen playground.

 
 
Wij hebben heel erg veel plezier gehad met het maken van dit prentenboek! Meteen kwamen Marloes en ik op een idee voor een verhaal. Ik hoop dat jullie net zoveel plezier hebben met het luisteren en kijken hierna.
 
Ik ga met de kinderen uit mijn klas ook het verhaal bekijken en dan komt hier ook zo snel mogelijk de reactie van de kinderen bij te staan.
 
Als ik met oudere kinderen (vanaf groep 3) aan het werk ga dan zou ik met hen ook heel graag een digitaal prentenboek gaan maken. Kinderen zijn vaak heel creatief, zij laten zich niet remmen door andere. Vaak weten zij meteen een verhaal. Hoeveel leuker kun je een creatieve taalles maken?
 
Hieronder vind je digitale prentenboeken die ik heb gemaakt en die ik in de praktijk (ga) gebruik(en)
 


woensdag 22 mei 2013

Ja zeker! SocialMedia in het onderwijs!



Waarom zou je SocialMedia inzetten in een basisschool?
Je kunt door middel van SocialMedia gemakkelijker communiceren met ouders en je schoolnetwerk. Dit gebeurt niet van het ene op het andere moment hier moet je echt wel de tijd voor uit trekken. Mensen weten namelijk niet meteen dat jij bijvoorbeeld een twitter hebt in de school.
Je kunt dingen die je niet weet in de klas vragen aan een expert op bijvoorbeeld twitter. Je denkt in eerste instantie meteen aan Google maar met bijvoorbeeld een twitterview maak je het voor de kinderen leuker en je krijgt een grote betrokkenheid.

Welke manieren van SocialMedia zijn er?
Er zijn verschillende manieren van Social Media, die je ook in je onderwijs kunt gebruiken. Hieronder kun je een aantal manieren van Social Media vinden. Er zijn er nog veel meer, maar hier vindt je in ieder geval een kleine selectie.

 

Het gebouw van Twitter is gevestigd in San Francisco. Op dit moment werken er 1300 mensen, 4 jaar geleden was dit wel anders. Toen werkte er namelijk "maar" 80 mensen bij Twitter. En toen Twitter begon waren het 3 jongens. Zij faalde bij een start-up, zij wilde op een openbare manier met elkaar sms'en. Dit is Twitter geworden. In het jaar 2007 werden er 1,5 miljoen tweets per jaar gestuurd, dit is nu gegroeid naar 400 miljoen tweets per dag! Je hebt een handleiding die je kunt gebruiken als je met kinderen met twitter aan de slag wilt gaan. Deze vindt je hier.
Je hebt ook het programma Twister. Dit is een site waar je neptweets kunt plaatsen die je kunt integreren in je les. Erg leuk!

 

 
 

Instagram is in 2011 opgericht in San Francisco. In 2013 is dit bedrijf overgenomen door facebook. 2 weken voor deze overnamen is er een Nederlander in dienst genomen. Dit is de bestemsollicitatie ooit geweest. Als je hier aangenomen wordt krijg je namelijk aandelen in het bedrijf. Na 1 maand kon hij met zijn vrienden $100 miljoen aan aandelen verdelen.






 
 

Op dit moment worden er 7 miljard berichten verstuurd met Waarschoot, per dag! En dat met maar 30-35 mensen die bij dit bedrijf werken. Deze mensen zorgen ervoor dat whatsapp overal werkt en dat problemen worden opgelost en vragen van klanten worden beantwoord. Van de buitenkant is het gebouw van whatsapp niet te herkennen! Er staan namelijk helemaal geen logo's op het gebouw en alle ramen zijn geblindeerd. 






Dit is de nieuwste ontwikkeling in socialmedialand. Een Pebble is een horloge die contact maakt met je mobiele telefoon. Je krijgt op je horloge dan je mailtjes en sms'jes binnen en je kunt deze op je horloge lezen. 
Het idee van dit product is ontstaan in Nederland. De bedenker was namelijk on ons kleine kikkerlandje en zag mensen op de fiets sms'en. Hij kon dit niet en toen kwam hij op het idee van de Pebble. De bedenker had $100.000 nodig om dit product op de markt te kunnen krijgen. Hij had zijn idee op een speciale site gezet waarop mensen een bedrag kunnen geven. Als het product dan af is krijgen zij het product en werkt het niet krijgen zij hun geld terug. Hij had dit product er savonds opgezet en de volgende ochtend om 7 uur had hij al $10.000 maar dit was nog niet alles 2 uur later had hij $100.000 en dit bedrag bleef alleen maar hoger oplopen.


Youtube is denk ik nu wel bij iedereen een bekende site geworden. Op deze site kun je filmpjes vinden, liedjes vinden met video clip en zelf filmpjes uploaden. De meeste mensen gebruiken youtube als radio bijvoorbeeld tijdens het werken. Youtube is opgericht in 2005. Tegenwoordig komen er ook steeds vaker instructie fimpjes op youtube te staan die je bijvoorbeeld in de klas in kunt zetten maar ook die je kunnen helpen om je eigen ontwikkeling te vergroten.
 
Manieren van Social Media die je kunt toepassen in je onderwijs
Een aantal blogs geleden heb je kunnen lezen dat ik bezig ben geweest met Twitter. Wij hebben toen een twitterview gehad met een groep 7. Als je dit nog een keer terug wil zien kun je dat hier doen.

In dit filmpje zie je hoe Tessa van Zadelhof aan het werk is geweest met haar klas, met SocialMedia. zij heeft met de kinderen een reisbureau gemaakt waarin zij SocialMedia en verschillende vakken heeft geïntegreerd.

In plaats van het gebruiken van een woordenboek om tot volledige spreekwoorden te komen. Kun je ook aan je volgers op twitter vragen of zij een deel van het spreekwoord willen sturen en dat de kinderen uit je klas dan het gehele spreekwoord terug tweeten naar je volgers. Je hebt dan meteen feedback van je volgers op de kinderen. Dit kun je ook doen met meerdere klassen in heel Nederland. Ook dit heeft Tessa van Zadelhof gedaan met haar klas.

Hier kun je de verschillen tussen Rusland en Nederland bekijken terwijl je in een trein zit. De kinderen zien hier hoe de omgeving eruit ziet en kunnen daardoor duidelijk de verschillen zien. De beelden bewegen waardoor kinderen als het ware door een land heen reizen. Waardoor het onderwerp voor de kinderen meer gaat leven dan wanneer je alleen plaatjes uit boeken bekijkt.

Wat zijn in mijn ogen belangrijke afspraken?
Ik vind het heel erg belangrijk dat er een aantal afspraken duidelijk zijn met betrekking tot het gebruik van SocialMedia. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de leerkracht en de kinderen letten op de taal die ze gebruiken, dat we gelet wordt op een goede spelling, dat er alleen voornamen worden genoemd om een deel privacy te waarborgen en dat er geen onaardige dingen gezegd worden. Met dit laatste bedoel ik ook dat je er geen dingen over iemand opzet die je over jezelf niet zou willen lezen.

Hoe mensen hierover denken?
Ik heb via de Mentimeter de vraag, aan verschillende mensen gesteld, of zij SocialeMedia in de groep zou gaan gebruiken. Binnenkort vindt je hier de uitslag van deze vraag.

Bronnen:

maandag 20 mei 2013

Remix your world!

 
VidRhithm een ontzettend gave Tool! Ik maakte op de dag dat wij naar Kennisnet gingen kennis met deze app. En meteen kreeg ik het idee om hier mee in de klas aan de slag te gaan. Daar lees je hieronder meer over. Maar wat is het nu eigenlijk. VidRhythm?

Wat is VidRythm?
VidRhythm is een tool die (helaas) alleen beschikbaar is voor Apple producten. Met deze app kun je een eigen melodie maken door het gebruiken van een aantal geluiden die je op kunt nemen met een filmpje erbij zodat je meteen een eigen clip hebt. Het is een erg leuke manier om met kinderen met muziek aan de slag te gaan. Je kunt hierbij de kennis van geluiden/muziek van de kinderen uitbreiden  en ook nog een eigen muziekstuk maken. Hoe leuk is dat? Deze app is ontwikkeld door Harmonix, dit is het bedrijf dat Rock Band op verschillende spel consoles heeft uitgebracht.

"Remix your world!"
 
Dit is de zin die je tegenkomt wanneer je gaat zoeken op internet naar VidRhythm en eigenlijk vat je de app in deze enkele zin ook heel erg goed samen.
 
Hoe werkt VidRhythm?
Als allereerste moet je deze app downloaden uit de appStore. Deze kun je gewoon vinden als je VidRhythm in typt, en een bijkomend voordeel: Deze app is gratis! Dus leuk om eens te downloaden en uit te testen, voor jezelf of met de kinderen in de klas. Als je de app hebt geïnstalleerd kies je een liedje en een stijl uit. Vervolgens kies je iemand uit die het geluid maakt waar de app om vraagt. Als je alle geluiden hebt opgenomen dan kun je het resultaat bekijken en delen met de mensen die jij wilt. Erg simpel om mee te werken en om te doen en erg leuk.
 
Zelf heb ik de app een keer uitgeprobeerd met Laura en Marloes. (Als je hun naam aanklikt kom je op hun blog uit.) Zij zitten bij mij bij de minor: kind leren en media. Het was erg leuk om dit te testen. Wij stonden op een station, het is dus niet zo dat je in een gehele stille ruimte moet staan om met deze app te werken. Hieronder zie je het filmpje dat we toen hebben gemaakt.
 
 
 
Wat vinden de kids ervan?
Vandaag heb ik een les gegeven met behulp van Prowise en Vidrhythm. Prowise heb ik gebruikt als ondersteuning tijdens de activiteit en om de activiteit goed in te leiden. In de inleiding ben ik met de kinderen gaan praten over instrumenten en welke geluiden dat deze maken. Hierna heb ik het filmpje laten zien dat ook hierboven in de blog staat. Dit was het voorbeeld. De kinderen konden hierop duidelijk zien wat zij ook gingen maken. Ze waren allemaal meteen enthousiast. 
Ik heb alle kinderen ingedeeld in groepjes van 4, in deze groepjes gingen zij het geluid oefenen dat ik ze had gegeven. Uiteindelijk gingen we de geluiden opnemen en ging de app hier een muziekstuk met clip van maken. Ondertussen hebben de kinderen memory gespeeld in Prowise. Zo hoefde zij niet stil te wachten, terwijl de clip aan het uploaden was. Hierna heb ik de clip aan de kinderen laten zien. Alle kinderen vonden het een erg leuke les, heel de tijd zijn ze enthousiast geweest!

Een aantal reacties van de kinderen op de vraag: Wat vond je van de muziekles? En wat was het allerleukste?

W: leuk! Dat ik mezelf zag was het leukste.
D: het was wel leuk. Dat wat jij hebt gemaakt was leuk. En om het tegen de tablet te vertellen.
S: leuk. De geluidjes roepen gewoon zo en tegen de IPad was het leukste.
J: leuk! Wat het leukste was? Uhm.... Het kijken naar de boemboem en alles. Alles was eigenlijk te leuk!
A: leuk. De geluidjes maken was het leukste.
J:  de muziek maken was leuk. Maar dat ik mezelf zag was het leukste.

Ik heb deze les ook gegeven bij de jongste kleuters. Ik heb er toen wel voor gekozen om alle kinderen mee te laten doen met de geluiden maken en ook alle kinderen te filmen. Hierdoor konden deze kinderen lekker de hele tijd mee doen en hoefde zij niet op elkaar te wachten, waardoor de aandacht van de kinderen er makkelijker bij te houden was. Ook. Zij waren erg enthousiast en deden heel fanatiek mee. Ik had van te voren gezegd dat ze het geluid heel hard moesten maken en dat is ook zeker gelukt.

Je kunt VidRhythm ook vinden op twitter en facebook. Hier kun je nog meer filmpjes en informatie vinden over deze geweldige app. En de vragen die je hebt kun je daar natuurlijk ook stellen. Heb je zelf ervaring met het gebruiken van deze app? Laat dan een reactie achter.
 
Bronnen:
 


vrijdag 17 mei 2013

Een hoed? Waarom en hoe?

We hebben vandaag een gastles gehad van Arjan Lammerts over de denkhoede van de Bono. Wij hebben hier zelf een discussie over gehouden waarbij iedereen een van de hoeden op had. Het onderwerp was of een 13-jarig kind een tussenjaar mag hebben en dan alleen, naar het buitenland mag. Ikzelf had de Rode hoed op. Dit betekend dat ik de discussie ging voeren aan de hand van mijn eigen gevoel.

De hoede van De Bono heten ook wel de denkhoeden. Alle hoeden staan voor een manier van communicatie. Edward de Bono gaat ervan uit dan iemand eigenlijk altijd een probleem om een bepaalde manier oplost. Door een andere hoed op te zetten ga je op een andere manier naar een probleem kijken, hierdoor vindt je een andere oplossing.


 
Je kunt deze manier van discussiëren heel erg goed toepassen in de bovenbouw. Deze kinderen kunnen zich erg goed inleven in een ander. Dit is wel heel erg belangrijk als je een discussie gaat voeren aan de hand van de hoeden van de Bono.

Als je aan het vergaderen bent. Het maakt niet uit of dit in het onderwijs is of in een ander bedrijf kun je ook de hoeden van de Bono opzetten. Hieronder in het filmpje zie je uitgelegd (in het Engels) hoe dit in elkaar zit.
 
 
 
Bronnen:

De mentimeter in het onderwijs

 


Mentimeter? Wat is dat?
Een mentimeter is een Tool die je kunt inzetten als een interactieve quiz. Je kunt dit met de kinderen in je klas doen wanneer er voldoende tablets, telefoons, laptops of computers in de klas aanwezig zijn. Helaas is dit laatste niet altijd het geval. En ik vind dat je dan deze app niet goed genoeg kunt inzetten.

Je kunt deze tool vinden op www.mentimeter.com. Je kunt dan zelf vragen opstellen, die je in de klas aan de kinderen kunt stellen of bijvoorbeeld die je als poll kunt gebruiken op je website. Als je deze tool gebruikt in je klas moet je er wel voor zorgen dat de kinderen zelf kunnen lezen omdat ze de vraag dan individueel kunnen beantwoorden. Maar ook omdat ze hiervoor moeten inloggen.

Mijn mening
Ik vind dat je deze Tool zeker wel in kan zetten in het basisonderwijs. Je moet er wel voor zorgen dat de kinderen in je klas mediawijs genoeg zijn om deze Tool verantwoord te gebruiken. Ze moeten namelijk wel het internet op en ook moeten ze allemaal een tablet, telefoon hebben of iets anders waarmee ze op internet kunnen. Ik zou deze tool graag gebruiken als ik in de bovenbouw les zou geven. Nu sta ik in de kleuterbouw dus wil ik dit graag met jullie uitproberen. Ik zou het fijn vinden als jullie mijn mentimeter in zouden willen vullen.

Om het uit te proberen kun je hier klikken. En voer bij roomnumber 68 47 70 in om bij mijn vraag te komen.

Hoe kun je hier zelf mee aan de slag?
- Surf naar http://mentimeter.com/
- Voer in het invoerveld vóór de tekst "Create question" de vraag of stelling in en klik daarna op de
   knop "Create question".
- Voer bij"Choises" achter de tekst "Enter the alternatives" een eerste antwoordmogelijkheid in en
  druk daarna op enter.
- Voer op de nieuwe regel een tweede antwoordmogelijkheid in en druk daarna op enter.
- Herhaal dit zo vaak als nodig.
- Klik bij "Themes" áchter de tekst "Select one of your beautiful themes op de layout die je voor de
  uitslag van de stemming wilt gebruiken .
- Klik daarna op de knop "Start presenting".
- Klik in het scherm dat verschijnt aan de rechterkant op de knop "Share".
- In beeld komen:
  1. Het internetadres van "The vote page".
      Als leerlingen naar dit adres surfen kunnen zij daarop hun stem uitbrengen.
  2. Het internetadres van "The administration link".
      Als de docent naar dit adres surft kan hij in zijn vraag en antwoorden nog wijzingen aanbrengen.
  3. Het internetadres van "The public results page".
      Wie naar dit adres surft krijgt de uitslag van de stemming op het scherm (dit kan zijn een digibord.)
       NB. Rechtsonder op dit scherm bevindt zich een icoontje van een QR-code. Als je klikt op dit icoontje komt de QR-
       code vergroot in beeld. Als deze QR-code wordt gescand wordt doorgelinkt naar het internetadres waarop de stem
       kan worden uitgebracht. 

  4. De embed code.
      Plak deze code in het beheergedeelte van je website of weblog waar je html-code kunt invoeren.
      De uitslag van de stemming wordt dan bijgehouden op je website of webblog.

Yvonne Scherphof-van Litsenburg
Prima tool om te gebruiken in het (basis-)onderwijs. Lijkt een beetje op wat je kunt met de stemkastjes bij het active board, maar dan laat je iedereen z'n eigen smartphone gebruiken. Ik zou zeggen: doen!

Laura van Boxel
Ik zou het antwoord willen geven: Ja het kan in alle klassen ingezet worden, maar kinderen krijgen geen feedback bij fouten

Abigaïl Vis
Soms vind ik het ook jammer dat alleen meerkeuzevragen mogelijk zijn. Het is belangrijk dat je het op de juiste manier inzet!

Er waren nog niet heel erg veel mensen die hebben gereageerd maar toch wilde ik jullie de uitslag tot nu toe niet onthouden. Schroom je niet om nog te reageren want ik pas hem gewoon weer aan als er nieuwe reacties zijn.



Bronnen:
www.mentimeter.com
http://ict-idee.blogspot.nl/2012/02/85-mentimeter-smartphones-tijdens-de.html
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrMgPaw1pGA4fbPihVooFhXxWhV39RoSLBv8XLea-jlajzdxBxmSYnJ3px-NHW5Ndjuypnpd0UHws9QM5JRgnNdnQrYPChCAnrfOiT1UDglRlwYpI6dxWqTUF0AZ4h-idXX3zLPEltlsUU/s1600/mentimeter.png


donderdag 16 mei 2013

Oude media? Nieuwe media? Waar gaat het over?

 
Oude en nieuwe media kun je in de lessen die je geeft combineren. Vandaag hebben wij een fantastische les gehad over de tweede wereldoorlog van Bernolf Kramer. In deze les heeft hij gebruik gemaakt van de nieuwe en oude media.
 
Wat is dan oude media?
Onder oude media verstaan we onder anderen de krant, de televisie en de radio. Dit zijn bronnen die we al een geruime tijd hebben. Je kunt deze oude media ook wel de traditionele media noemen. In het geval van de les die wij gehad hebben, had Bernolf veel verschillende materialen meegenomen uit de tweede wereldoorlog.

Wat is dan nieuwe media?
De media die wij kennen als sociale media wordt ook wel nieuwe media genoemd. Bij deze media kunnen gebruikers zich aan elkaar verbinden en op deze manier in contact komen met elkaar. Je kunt bij de nieuwe media denken aan bijvoorbeeld twitter, youtube, facebook en aan de andere dingen die je hieronder op het plaatje ziet.


Wat doe je hier nu mee in de klas?
Door oude en nieuwe media met elkaar te combineren in je lessen zorg je voor een hele grote betrokkenheid van de kinderen. Kinderen van alle leeftijden vinden het leuk om materialen vast te houden en te ontdekken van het onderwerp waar je mee bezig bent. Waarom zou je dan ook nieuwe media gebruiken hoor ik je al zeggen. Nou wanneer je een uitleg geeft over de materialen is het voor de kinderen interessant om hier filmpjes over te kijken en om bijvoorbeeld geluidsfragmenten te beluisteren. Door deze ondersteunende beelden raken kinderen nog meer in het onderwerp dan wanneer je alleen materialen zou gebruiken.
Hoef je nu als leerkracht niks meer te weten over het onderwerp? Natuurlijk is het ook met deze materialen heel belangrijk dat je als leerkracht weet waar je het in je les over hebt. Ook een les met nieuwe en oude media staat of valt met de kennis van de leerkracht.

Voordelen en nadelen
Ik vind het heel erg leuk om verschillende materialen in de lessen te gebruiken. Het voordeel van deze materialen is dat je kinderen nieuwsgierig kunt maken naar de materialen door ze al in de kring te leggen voor dat de kinderen binnen zijn. Het is wel belangrijk dat de leerkracht die de les geeft vaardig is met de nieuwe media en helaas zijn niet alle leerkrachten vaardig met deze media. Ik vind het ook een voordeel dat je in iedere groep gebruik kunt maken van de combinatie concrete materialen en de nieuwe media.


Bronnen:
http://www.feduusie.nl/algemeen/verschillen/

 

woensdag 15 mei 2013

Het klaslokaal op de kop?



Wat is flipping the classroom?
We hebben een lunchlezing gehad over Flipping the classroom. Maar wat is dit nu eigenlijk? Er komen een aantal begrippen naar voren die horen bij Flipping the classroom. Tpack-model, Education 3.0, Groeperingsvorm (heterogene of homogene groepen), didactiek (zelfstandig leren, differentiatie, samenwerkend leren en taalgericht vakonderwijs), leermiddelen, klassenmanagement. Het wil eigenlijk niks anders zeggen dan het stukje instructie buiten de klas leggen, door middel van opgenomen video's met de instructie. Je activeert hiermee de voorkennis van de kinderen. De tijd die dan vrij komt omdat er geen instructie meer gegeven hoeft te worden, kan door de leerkracht besteed worden aan het begeleiden van de kinderen individueel of in kleine groepjes.

Wat kun je hiermee in de praktijk?
Je kunt bijvoorbeeld instructiefilmpjes maken die je kunt gebruiken in je groep. Je kunt hierbij dan de kinderen (middelbaar onderwijs) thuis de filmpjes laten kijken ter voorbereiding op de les die je gaat geven. De kinderen kijken thuis het filmpje, aan het begin inventariseer je of de kinderen het hebben gekeken en wat zij hiervan hebben opgepikt. Hierna kun je de kinderen aan de slag laten gaan en kun je de kinderen individueel of in kleine groepjes ondersteunen. Dit vind ik een erg leuk idee. Maar of ik denk dat het werkt? In het basisonderwijs kun je de kinderen de video in de klas laten kijken. Dit kun je dan doen op niveau. De kinderen die een andere instructie nodig hebben kun jij, als leerkracht, ondersteunen tijdens de instructie die de andere kinderen aan het kijken zijn.

Is dit geschikt voor het onderwijs?
Flipping the classroom is in mijn ogen geschikt voor het basisonderwijs als de filmpjes gekeken worden in de klas en niet thuis. Naar mijn mening moeten de kinderen een vaste plek hebben waar zij kunnen leren in de basisschool leeftijd. Vanaf eind groep 7 zou je de kinderen wel thuis het filmpje kunnen laten kijken, ter voorbereiding op de middelbare school. 
Als je het filmpje gebruikt als instructie kun je de kinderen die deze instructie niet nodig hebben, ondersteunen op het niveau waarin zij zich bevinden. Hierdoor kun je meer tijd vrij maken om kinderen individueel te begeleiden. Hierdoor krijgen de kinderen die normaal minder aandacht krijgen, nu meer aandacht om tot een goed resultaat te komen.

In welke groepen kun je dit toepassen?
Je kunt deze manier van onderwijzen, filmpje in de klas kijken, in iedere groep gebruiken. Alle kinderen vinden het leuk om filmpjes te kijken en als ze hier dan ook nog iets van leren is dit natuurlijk heel erg mooi meegenomen. Ik denk dat je deze manier van werken wel kan gebruiken in het basisonderwijs. Je kunt meer aandacht geven aan de kinderen die nu soms worden "vergeten". De kinderen, die niet mee luisteren naar de instructie, moeten zich wel kunnen blijven concentreren op het eigen werk.

Bronnen:
http://mbo.kennisnet.nl/wp-content/uploads/2013/03/flipped_02.jpg



Is het Technologie? Is het Kennis? Is het Pedagogisch? Het is TPack



Wat is Tpack?
Tpack staat voor: Technological (vaardig zijn met ICT) Pedagogical (pedagogische vaardigheden) Content Knowledge (de leerkracht heeft alle kennis). Dit is een model waarin duidelijk gemaakt wordt wat de drie belangrijkste vaardigheden staan die een leerkracht onder de knie moet hebben om goed onderwijs te kunnen geven.


Hoe is dit in de praktijk?

Alle leerkrachten moeten vaardig zijn op ieder gebied. Op veel scholen is dit niet het geval. Content is vaak iedere leerkracht vaardig genoeg in, de kennis is voldoende aanwezig. Pedagogisch gezien is ook nagenoeg iedere leerkracht vaardig genoeg. Maar als we dan gaan kijken op het Technologische gebied blijven heel veel scholen erg achter, omdat niet alle leerkrachten hierin vaardig genoeg zijn.

Vaak zijn leerkrachten zelf ook te onzeker over het gebruik van nieuwe media in hun onderwijs, Ze durven vaak niet heel goed de stap te zetten naar een nieuwe tool of een nieuwe manier van lesgeven. Dit is ook de reden dat leerkrachten zich niet voldoende ontwikkelen om te zorgen voor voldoende vaardigheden in de ICT.

Hierom is het belangrijk dat leerkrachten vaardig worden in het gebruiken van de digitale wereld om ons heen!


Bronnen:
http://www.ictleskisten.nl/wp-content/uploads/2012/11/tpack-contexts.jpg
http://www.msuedtechsandbox.com/maety1_summer2011/wp-content/uploads/2011/06/TPACK2.jpg

woensdag 8 mei 2013

Wat?! QR codes?!

Wat is een QRcode?
Een QRcode is een soort barcode in 1994 is deze ontwikkeld door Denso Wave. De letters QR staan voor Quick Respons (snel antwoord). 

Je kunt deze codes scannen met je mobiele telefoon. Hiervoor kun je een app downloaden. Deze app heet: "QR scanner". Met deze scanner ga je over de code heen en vervolgens verschijnt de informatie die hieronder staat op je scherm. Probeer het maar eens.

                                                        

Er staat heel erg veel informatie over de QRcodes op het internet. Door het scannen van de code hieronder kom je op een site met extra informatie hierover.


                                                       

Je vind QRcodes op steeds meer plekken. Kijk bijvoorbeeld maar eens op reclameposters, in dierentuinen, pretparken en in tijdschriften. Het is dus zeker de moeite waard om de "QR scanner" te downloaden zodat je meer informatie kunt verkrijgen over het onderwerp waarover jij meer wilt weten.

Voor mensen die willen weten hoe een QRcode is opgebouwd. Je kunt hieronder de code scannen voor de informatie die hierbij hoort. 
                                           



                                        
   
Wat kun je hiermee in de klas?
Kinderen zijn heel enthousiast wanneer zij mogen werken met bijvoorbeeld hun eigen telefoon, met een eigen tablet of met een tablet van school. Je hebt direct een grotere betrokkenheid. Hier moet je natuurlijk hele goede afspraken over maken. Dan kun je hele leuke dingen doen in de klas met de codes. 
Ik leg hier een aantal dingen uit die je met de codes in de klas kunt doen. Maar je kunt zelf vast ook nog wel wat verzinnen.

Een speurtocht
Je kunt met de kinderen uit je klas een speurtocht doen aan de hand van de codes. De kinderen moeten op zoek naar codes om zo op de plek uit te komen waar iedereen naartoe komt. Bijvoorbeeld aan de hand van foto's gekoppeld aan de code.

Voor extra informatie
Je kunt de QR codes op de weektaak van de kinderen zetten, op het digibord bij de instructie die je geeft of bijvoorbeeld op de werkbladen die de kinderen moeten maken om ze meer informatie te kunnen geven. 

In plaats van een link in een presentatie
Als je een presentatie maakt voor een groep kun je er, in plaats van links van filmpjes die je gezamenlijk kijkt, ook voor kiezen om een QRcode te plaatsen die de kinderen zelfstandig kunnen gaan kijken. Doordat kinderen dan zelf even iets kunnen doen wordt de betrokkenheid vergroot.
 
Nieuwe ontwikkeling
Tegenwoordig hoef je niet meer een vierkantje met een hoop blokjes op een poster of ergens anders te zetten. Je kunt nu namelijk ook bijvoorbeeld een poster scannen om tot dezelfde informatie te komen. En dat zonder lelijk zwart-wit blokje in je werk.

Ik was net aan het lezen op www.ict-idee.blogspot.com en daar zag ik een erg mooie ontwikkeling bij de QR-code. Namelijk dat je wanneer een QR-code op een speciale manier is opgebouwd ook gesproken tekst kunt horen! Je kunt dit een uitproberen op http://qrvoice.net. Als je de code hieronder scant kun je een gesproken tekst beluisteren. 
Het nadeel van deze tool vind ik dat de tekst die uitgesproken wordt niet erg lang kan zijn. De tekst die je hoort als je de code scant is de maximale lengte van de tekst.
Het voordeel van deze tool is dat je ook met kleuters gebruik kunt maken van QRcodes in een speurtocht omdat zij nu niet hoeven te lezen wat de opdracht is.

Bronnen:
http://www.qr-codegenerator.nl/generator/
http://www.rye.springteam.nl/codes/nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code

De verdieping van Kennisnet


 Waar ben ik vandaag geweest?

Vandaag ben ik met alle andere mensen die deze minor volgen naar "de Verdieping" geweest. Dit is een onderdeel van Kennisnet. Je kunt hier echt van alles doen wat te maken heeft met ICT-technologie. Dit bedrijf kun je vinden in Zoetermeer en ik vind het zeker de moeite waard om hier een keer te gaan kijken als je hier de mogelijkheid toe hebt! We zijn begonnen met een discussie over of ICT nog een vrijblijvendheid is voor een leerkracht. Hier waren de meningen in de groep heel erg over verdeeld. Hoe denk jij hierover? Daarna hebben we een hele hoop informatie gekregen die je in verschillende blogs van mij terug kunt vinden.

"Verzet is zinloos, maar afspraken zijn goed mogelijk, openheid naar leerlingen loont." 
Michael van Wetering, manager afdeling innovatie Stichting Kennisnet 

Dit filmpje hebben wij bekeken. Hierbij gaat het erom hoe je adaptief onderwijs kunt geven. Als je hier meer duidelijkheid over wilt, raad ik je aan om het filmpje eens te bekijken.

"Degene die zich het beste weet aan te passen aan veranderingen zal overleven."
Charles Darwin

Wat kun je hier allemaal doen?

Je kunt hier heel veel verschillende dingen doen die te maken hebben met ICT-technologieën. Je kunt denken aan het werken met een 3D printer, werken met QRcodes, het maken van een stopmotion, werken met robots en werken met ipads en tablets. Er zijn nog meer dingen die je hier kunt doen maar daarvoor zou je eens kunnen kijken op www.deverdieping.kennisnet.nl hier vind je een hoop informatie die je kunt gebruiken om tot een duidelijk beeld te komen. 

Zelf ben ik aan de slag gegaan met het maken van een stopmotion filmpje. Dat filmpje kun je hier terug vinden. Hiervoor kun je als je een Apple hebt het programma "loopcam" downloaden als je werkt met een android kun je bijvoorbeeld het programma "stop motion maker". Er zijn ook tal van andere programma's voor beide systemen die je kunt gebruiken.

 Als je deze QRcode scant met de scanner vind je de stopmotion.

Een kleine impressie 


Hier en hier vindt je een filmpje waar je kunt zien wat de robot onder anderen kan doen. Op deze filmpjes zie je dat de robot de gangnam style aan het dansen is en dat de robot Tai Chi aan het doen is. 



 We zijn begonnen met een presentatie waarin wij informatie kregen over de dag en ook over nieuwe ontwikkelingen in de wereld.


Dit is een 3D printer. Met deze printer kun je producten printen in, zoals de naam al zegt, 3D. De printer die hier staat print alleen plastic maar er zijn printers die ook andere materialen kunnen printen. 

Hier is de 3D printer bezig met het printen van een schildpadje.



 Een robot. Jaja daar hebben we ook even mee kunnen spelen. Een heel mooi product waarvan ik zeker weet dat de kinderen het erg leuk vinden en erg betrokken zijn.


 Ook dit is een robot die je in kunt zetten bijvoorbeeld in het onderwijs.

Wat heb je hieraan voor je professionele ontwikkeling?

Door zelf aan de slag te gaan met materialen en zelf te ontdekken wat je met de verschillende materialen kunt doen kun je de kinderen beter begeleiden bij het gebruiken van de materialen. Je kunt ook door de uitwisseling op zo'n dag jezelf ontwikkelen. Door informatie uit te wisselen met andere docenten of studenten van de pabo leer je steeds meer nieuwe dingen.
Ook leer je op een dag als deze de nieuwe materialen te gebruiken in je klas. Hoe kun je hier mee omgaan en wat kun je in je klas met deze materialen doen. Natuurlijk vind je dit ook terug in mijn blogs. Dus houd hem goed in de gaten!

Wat vond ik van deze dag?

Ik had heel erg veel positieve verhalen gehoord over deze dag van studenten die al geweest waren. Helaas vond ik het wat minder, niet dat ik het niet leuk vond maar ik had verwacht dat we meer konden doen. We hebben heel erg veel moeten luisteren en hadden niet heel veel tijd om dingen zelf te onderzoeken. Dit vond ik jammer. Wel heb ik heel erg veel tools ontdekt die je in kunt zetten in je onderwijs. Welke tools allemaal vraag je je af? Hiervoor zul je echt nog een keer terug moeten komen. Ik ga er een aantal in de praktijk uitproberen en dan kunnen jullie er meer over lezen. Ze zijn zeker de moeite waard! Dus twijfel niet om te komen lezen als deze blogs heb gepost.



woensdag 1 mei 2013

De wereld draait door University






Silicon Valley, Bill Gates, Nerds, Hippies en Hackers. Met deze namen begint de introductie van de eerste aflevering van: De wereld draait door University. Een programma over de geschiedenis van ons Moderne leven.



Hou je niet van lezen of wil je de hele aflevering zien? Klik dan hier om de eerste aflevering te zien. Aflevering 2 vindt je hier. En de laatste aflevering kun je hier vinden.

Silicon Valley is een plek in de Verenigde Staten. Dit gebied zou je kunnen omschrijven als het Meka voor de Nerds. Dit is namelijk de plek waar alle bedrijven zitten die ons leven zijn gaan beheersen. Zoals Google (opgericht in 1997), Apple, Facebook (opgericht in 2004, er worden nu 300.000.000 foto's per dag geüpload), Youtube (opgericht in 2005, elke week word er voor 350.000 speelfilm aan materiaal geüpload) en Twitter (opgericht in 2006).

Alexander Klopping is 2 weken naar Silicon Valley geweest voor het programma 'De wereld draait door University' dit is een serie van 3 afleveringen waarin hij verteld over de geschiedenis en de toekomst van hoe wij nu leven. Hij heeft hier interviews voor gehouden en reportages voor gemaakt waarover hij in dit programma allemaal komt vertellen.

In de eerste aflevering geeft Alexander een duidelijk beeld van hoe de wereld is veranderd. Hij verteld bijvoorbeeld dat toen hij klein was mensen elkaar nog brieven stuurde en dat als zijn vriendjes hem nodig hadden dat ze naar de huistelefoon belde, dus dat hij hele momenten van de dag niet bereikbaar was. Nu is dat allemaal heel erg veranderd.

Hij werkt aan de hand van een maquette waar in het begin van de aflevering alleen aan boom op te zien is en verder is het een kaal stuk land. Naarmate de uitzendingen volgen wordt deze maquette steeds meer gevuld en gaan wij zien hoe dit stuk land er nu uitziet.
Om hier een heel duidelijk beeld van te krijgen raad ik je echt aan om de uitzendingen te bekijken.

Je hoort nu vaak dat mensen uren voordat een bedrijf open gaat in de rij staan om maar als eerste een product in handen te hebben. Dit was vroeger niet anders. In 1975 kwam de 'Altair8800' (een microcomputer) uit. Ook toen stonden mensen met hun camper voor de fabriek om als eerste dit product in handen te kunnen hebben.
Ook Bill gates was helemaal weg van deze microcomputer je kunt in de aflevering zien wat zijn reactie is (ongeveer in de 17e minuut)


Wist je dat....

... de eerste Apple computer, de Apple 1 toen hij gemaakt was $666.- kostte en dat hij nu op de veiling $600.000.- heeft opgeleverd?
... Steve Wozniak, Steve Jobs moest overhalen om naar de bijeenkomsten van de Homebrewclub te komen?
... er is in jaren '70 al een Ipod bestond? Dit was een zelf gemaakte Apple computer in een koffer gemaakt door Daniel Kotke van allemaal losse onderdelen?
.... de Apple II in 1977 op de markt is gebracht en de IBMpc in 1981?
... door het delen van informatie die mensen vroeger hadden wij de computer kennen zoals we hem nu hebben?
... de Macintosch (1984) de eerste computer was waar grafische beelden op te zien waren, hiervoor waren het alleen zwarte schermen met witte lettertjes (DOS)?
... Microsoft een licentie heeft gekocht op het nummer: Start me up - Rolling Stones omdat Windows een massa product werd?
... mensen in 1995 dachten dat 'Windows 95' de software zou zijn voor de aankomende 5 jaar?
... als er in 1995 in een televisieprogramma verwezen werd naar een website je een stap-voor-stap uitleg kreeg van hoe je daar kon komen?
... in 1995 16.000.000 mensen op aarde toegang hadden tot internet en dat dit is gegroeid tot 2.405.000.000 mensen op aarde in 2012?
... we sinds 2000 WIFI internet hebben?
... bij Google inmiddels meer dan 30.000 mensen werken?

De tijdlijn van de computer en bijbehorende zaken tot nu toe

Ik heb om een duidelijk beeld te geven van de tijdlijn van de computer en de zaken die hierbij horen een tijdlijn gemaakt. Die kun je hier vinden.

Een aantal mooie quotes van Alexander Klöpping

"Alle bedrijven die we nu in onze broekzak hebben zitten of op de computer, zitten allemaal hier (Silicon Valley)"

" Inmiddels hebben op aarde meer mensen toegang tot een mobiele telefoon dan tot een schoon
toilet."
"In de bibliotheek in Oss zat je voor F2,- een uur te internetten. Het inbellen. oooh, dat was zo'n romantisch geluidje."



Bronnen:
Klopping,A (presentator)(2013) De wereld draait door University. [Televisie serie]. Vara




Prowise gebruiken


Wat is Prowise en wat kun je er mee?

We hebben vrijdag 26 april 2013 een workshop gehad van Jean-Pierre Looymans over hoe we kunnen werken met Prowise presenter. Hij heeft ons uitgelegd hoe wij Prowise presenter kunnen gebruiken en wat er allemaal mee te doen is. Ik vond het een erg interessante bijeenkomst en raad ook aan dat als je de mogelijkheid hebt je echt eens moet gaan kijken of er op school een studiedag gelinkt kan worden aan het gebruik van Prowise in de klas. Er is zoveel mogelijk met dit programma!


Prowise is een interactieve manier van werken met heel erg veel tools die je in de klas kunt gebruiken op het digibord in je klas. Je kunt met de presenter van Prowise prachtige presentaties maken die je kunt gebruiken bij het geven van een les in je klas.
Het is een zeer gebruiksvriendelijke manier van het maken van een presentatie die je echt tot leven kan laten komen. Je kunt bijvoorbeeld foto's, video's, interactieve bouwblokken en gereedschappen van je vakgebied toevoegen in de presentatie. Presentaties opslaan en delen met je collega's is heel makkelijk omdat de presenter vanaf iedere online locatie te benaderen is.


Nieuw is Pro-connect een interactieve manier van werken met de kinderen binnen je presentatie. Hier voor heb je echter wel voldoende materialen nodig zoals computers of tablets omdat deze manier van werken de link legt tussen de presentatie en een computer, laptop, tablet of telefoon. Met deze materialen kunnen de kinderen reageren op een vraag in de presentatie. Op dit moment is dit nog een beta-versie maar er word hard aan gewerkt dat dit zo snel mogelijk door iedereen te gebruiken is.



Voordat wij deze workshop gehad hadden heb ik zelf al wel eens met Prowise presenter gewerkt. Hoe mijn presentatie er toen uit zag? Dat kun je hier zien. Om deze presentatie te kunnen zien moet je wel zijn ingelogd op Prowise. Heb je nog geen account kun je er een gratis aanmaken.


In welke groepen kun je Prowise inzetten?

Prowise presenter kun je inzetten in iedere groep van het basisonderwijs en zelfs ook in het middelbare onderwijs. Je kunt een tool pakken die al gemaakt is door iemand anders of door Prowise zelf maar je kunt ook eigen presentaties maken waardoor je de presentaties precies op het niveau en de interesses van de klas kan aansluiten. Mijn ervaring is dat kinderen het erg leuk vinden om les te krijgen aan de hand van de presentatie en als je een goede presentatie hebt is het voor de kinderen meteen duidelijk wat er van ze word verwacht. Als je je aanmeld bij Prowise kun je in de community verschillende presentaties bekijken.
Als ik zelf nieuwe presentaties heb kun je dit vinden op twitter.

Handig om te weten als je gaat werken met Prowise:


Er zijn een aantal knoppen die handig zijn om te weten hoe je ermee omgaat voor je kunt gaan werken met Prowise presenter:
 Deze knop is bedoeld als aanwijzer. Dit werkt hetzelfde als de aanwijzer van je muis.
 Deze knop kun je gebruiken om de maten van je afbeelding/tekst te veranderen.
 Deze knop gebruik je wanneer je een (Kalligrafeer)pen/markeerstift nodig hebt.
 Deze knop gebruik je als je (een deel van) je blad leeg wilt hebben.
 Deze knop gebruik je om lijnen te trekken (stippellijn, met pijl(en), gebogen lijn)
 Deze knop kun je gebruiken als je een figuur nodig hebt.
 Deze knop kun je gebruiken als je een Geodriekhoek, Liniaal of Passer nodig hebt.
 Deze knop spreekt voor zich je kunt hiermee natuurlijk teksten in je presentatie zetten.
 Deze knop kun je gebruiken voor het in- en uitzoomen van je pagina
 
Er zijn nog meer knoppen die je kunt gebruiken om met de Prowise presenter te werken. Dit is erg leuk om eens zelf uit te zoeken. Kom je er niet uit? Dan mag je altijd contact met me opnemen. Je kunt als je een twitter account hebt kun je Prowise ook volgen op twitter @_Prowise_. Er is ook een mogelijkheid tot het volgen van trainingen. Voor informatie hierover kun je hier klikken.

Voordelen van Prowise:

- Je kunt de presentaties de je hebt gemaakt delen met andere mensen zodat zij er iets aan hebben.
- Je kunt de presentaties van andere mensen gebruiken om je les mee te geven.
- Je hebt erg veel tools die je kunt toepassen en gebruiken in je onderwijs.
- Als je tablets/laptops/computers genoeg in de klas hebt kun je gebruik maken van Pro connector

Nadelen van Prowise:

- Je kunt geen foto's kopieren en plakken in de Prowise presenter.
- Als je afbeeldingen zoekt moet je weten dat de zoekmachine standaard zoekt in het Engels.


Bronnen:
www.prowise.com/presenter
https://twitter.com/_Prowise_