donderdag 16 mei 2013

Oude media? Nieuwe media? Waar gaat het over?

 
Oude en nieuwe media kun je in de lessen die je geeft combineren. Vandaag hebben wij een fantastische les gehad over de tweede wereldoorlog van Bernolf Kramer. In deze les heeft hij gebruik gemaakt van de nieuwe en oude media.
 
Wat is dan oude media?
Onder oude media verstaan we onder anderen de krant, de televisie en de radio. Dit zijn bronnen die we al een geruime tijd hebben. Je kunt deze oude media ook wel de traditionele media noemen. In het geval van de les die wij gehad hebben, had Bernolf veel verschillende materialen meegenomen uit de tweede wereldoorlog.

Wat is dan nieuwe media?
De media die wij kennen als sociale media wordt ook wel nieuwe media genoemd. Bij deze media kunnen gebruikers zich aan elkaar verbinden en op deze manier in contact komen met elkaar. Je kunt bij de nieuwe media denken aan bijvoorbeeld twitter, youtube, facebook en aan de andere dingen die je hieronder op het plaatje ziet.


Wat doe je hier nu mee in de klas?
Door oude en nieuwe media met elkaar te combineren in je lessen zorg je voor een hele grote betrokkenheid van de kinderen. Kinderen van alle leeftijden vinden het leuk om materialen vast te houden en te ontdekken van het onderwerp waar je mee bezig bent. Waarom zou je dan ook nieuwe media gebruiken hoor ik je al zeggen. Nou wanneer je een uitleg geeft over de materialen is het voor de kinderen interessant om hier filmpjes over te kijken en om bijvoorbeeld geluidsfragmenten te beluisteren. Door deze ondersteunende beelden raken kinderen nog meer in het onderwerp dan wanneer je alleen materialen zou gebruiken.
Hoef je nu als leerkracht niks meer te weten over het onderwerp? Natuurlijk is het ook met deze materialen heel belangrijk dat je als leerkracht weet waar je het in je les over hebt. Ook een les met nieuwe en oude media staat of valt met de kennis van de leerkracht.

Voordelen en nadelen
Ik vind het heel erg leuk om verschillende materialen in de lessen te gebruiken. Het voordeel van deze materialen is dat je kinderen nieuwsgierig kunt maken naar de materialen door ze al in de kring te leggen voor dat de kinderen binnen zijn. Het is wel belangrijk dat de leerkracht die de les geeft vaardig is met de nieuwe media en helaas zijn niet alle leerkrachten vaardig met deze media. Ik vind het ook een voordeel dat je in iedere groep gebruik kunt maken van de combinatie concrete materialen en de nieuwe media.


Bronnen:
http://www.feduusie.nl/algemeen/verschillen/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten