Waarom zou je SocialMedia inzetten in een basisschool?Je kunt door middel van SocialMedia gemakkelijker communiceren met ouders en je schoolnetwerk. Dit gebeurt niet van het ene op het andere moment hier moet je echt wel de tijd voor uit trekken. Mensen weten namelijk niet meteen dat jij bijvoorbeeld een twitter hebt in de school.
Je kunt dingen die je niet weet in de klas vragen aan een expert op bijvoorbeeld twitter. Je denkt in eerste instantie meteen aan Google maar met bijvoorbeeld een twitterview maak je het voor de kinderen leuker en je krijgt een grote betrokkenheid.
Welke manieren van SocialMedia zijn er?
Er zijn verschillende manieren van Social Media, die je ook in je onderwijs kunt gebruiken. Hieronder kun je een aantal manieren van Social Media vinden. Er zijn er nog veel meer, maar hier vindt je in ieder geval een kleine selectie.
Het gebouw van Twitter is gevestigd in San Francisco. Op dit moment werken er 1300 mensen, 4 jaar geleden was dit wel anders. Toen werkte er namelijk "maar" 80 mensen bij Twitter. En toen Twitter begon waren het 3 jongens. Zij faalde bij een start-up, zij wilde op een openbare manier met elkaar sms'en. Dit is Twitter geworden. In het jaar 2007 werden er 1,5 miljoen tweets per jaar gestuurd, dit is nu gegroeid naar 400 miljoen tweets per dag! Je hebt een handleiding die je kunt gebruiken als je met kinderen met twitter aan de slag wilt gaan. Deze vindt je hier.
Je hebt ook het programma Twister. Dit is een site waar je neptweets kunt plaatsen die je kunt integreren in je les. Erg leuk!
Je hebt ook het programma Twister. Dit is een site waar je neptweets kunt plaatsen die je kunt integreren in je les. Erg leuk!
Instagram is in 2011 opgericht in San Francisco. In 2013 is dit bedrijf overgenomen door facebook. 2 weken voor deze overnamen is er een Nederlander in dienst genomen. Dit is de bestemsollicitatie ooit geweest. Als je hier aangenomen wordt krijg je namelijk aandelen in het bedrijf. Na 1 maand kon hij met zijn vrienden $100 miljoen aan aandelen verdelen.
Op dit moment worden er 7 miljard berichten verstuurd met Waarschoot, per dag! En dat met maar 30-35 mensen die bij dit bedrijf werken. Deze mensen zorgen ervoor dat whatsapp overal werkt en dat problemen worden opgelost en vragen van klanten worden beantwoord. Van de buitenkant is het gebouw van whatsapp niet te herkennen! Er staan namelijk helemaal geen logo's op het gebouw en alle ramen zijn geblindeerd.
Dit is de nieuwste ontwikkeling in socialmedialand. Een Pebble is een horloge die contact maakt met je mobiele telefoon. Je krijgt op je horloge dan je mailtjes en sms'jes binnen en je kunt deze op je horloge lezen.
Het idee van dit product is ontstaan in Nederland. De bedenker was namelijk on ons kleine kikkerlandje en zag mensen op de fiets sms'en. Hij kon dit niet en toen kwam hij op het idee van de Pebble. De bedenker had $100.000 nodig om dit product op de markt te kunnen krijgen. Hij had zijn idee op een speciale site gezet waarop mensen een bedrag kunnen geven. Als het product dan af is krijgen zij het product en werkt het niet krijgen zij hun geld terug. Hij had dit product er savonds opgezet en de volgende ochtend om 7 uur had hij al $10.000 maar dit was nog niet alles 2 uur later had hij $100.000 en dit bedrag bleef alleen maar hoger oplopen.
Manieren van Social Media die je kunt toepassen in je onderwijs
Een aantal blogs geleden heb je kunnen lezen dat ik bezig ben geweest met Twitter. Wij hebben toen een twitterview gehad met een groep 7. Als je dit nog een keer terug wil zien kun je dat hier doen.
Youtube is denk ik nu wel bij iedereen een bekende site geworden. Op deze site kun je filmpjes vinden, liedjes vinden met video clip en zelf filmpjes uploaden. De meeste mensen gebruiken youtube als radio bijvoorbeeld tijdens het werken. Youtube is opgericht in 2005. Tegenwoordig komen er ook steeds vaker instructie fimpjes op youtube te staan die je bijvoorbeeld in de klas in kunt zetten maar ook die je kunnen helpen om je eigen ontwikkeling te vergroten.
In dit filmpje zie je hoe Tessa van Zadelhof aan het werk is geweest met haar klas, met SocialMedia. zij heeft met de kinderen een reisbureau gemaakt waarin zij SocialMedia en verschillende vakken heeft geïntegreerd.
In plaats van het gebruiken van een woordenboek om tot volledige spreekwoorden te komen. Kun je ook aan je volgers op twitter vragen of zij een deel van het spreekwoord willen sturen en dat de kinderen uit je klas dan het gehele spreekwoord terug tweeten naar je volgers. Je hebt dan meteen feedback van je volgers op de kinderen. Dit kun je ook doen met meerdere klassen in heel Nederland. Ook dit heeft Tessa van Zadelhof gedaan met haar klas.
Hier kun je de verschillen tussen Rusland en Nederland bekijken terwijl je in een trein zit. De kinderen zien hier hoe de omgeving eruit ziet en kunnen daardoor duidelijk de verschillen zien. De beelden bewegen waardoor kinderen als het ware door een land heen reizen. Waardoor het onderwerp voor de kinderen meer gaat leven dan wanneer je alleen plaatjes uit boeken bekijkt.
Wat zijn in mijn ogen belangrijke afspraken?
Ik vind het heel erg belangrijk dat er een aantal afspraken duidelijk zijn met betrekking tot het gebruik van SocialMedia. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de leerkracht en de kinderen letten op de taal die ze gebruiken, dat we gelet wordt op een goede spelling, dat er alleen voornamen worden genoemd om een deel privacy te waarborgen en dat er geen onaardige dingen gezegd worden. Met dit laatste bedoel ik ook dat je er geen dingen over iemand opzet die je over jezelf niet zou willen lezen.
Hoe mensen hierover denken?
Ik heb via de Mentimeter de vraag, aan verschillende mensen gesteld, of zij SocialeMedia in de groep zou gaan gebruiken. Binnenkort vindt je hier de uitslag van deze vraag.
Bronnen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten