woensdag 8 mei 2013

Wat?! QR codes?!

Wat is een QRcode?
Een QRcode is een soort barcode in 1994 is deze ontwikkeld door Denso Wave. De letters QR staan voor Quick Respons (snel antwoord). 

Je kunt deze codes scannen met je mobiele telefoon. Hiervoor kun je een app downloaden. Deze app heet: "QR scanner". Met deze scanner ga je over de code heen en vervolgens verschijnt de informatie die hieronder staat op je scherm. Probeer het maar eens.

                                                        

Er staat heel erg veel informatie over de QRcodes op het internet. Door het scannen van de code hieronder kom je op een site met extra informatie hierover.


                                                       

Je vind QRcodes op steeds meer plekken. Kijk bijvoorbeeld maar eens op reclameposters, in dierentuinen, pretparken en in tijdschriften. Het is dus zeker de moeite waard om de "QR scanner" te downloaden zodat je meer informatie kunt verkrijgen over het onderwerp waarover jij meer wilt weten.

Voor mensen die willen weten hoe een QRcode is opgebouwd. Je kunt hieronder de code scannen voor de informatie die hierbij hoort. 
                                           



                                        
   
Wat kun je hiermee in de klas?
Kinderen zijn heel enthousiast wanneer zij mogen werken met bijvoorbeeld hun eigen telefoon, met een eigen tablet of met een tablet van school. Je hebt direct een grotere betrokkenheid. Hier moet je natuurlijk hele goede afspraken over maken. Dan kun je hele leuke dingen doen in de klas met de codes. 
Ik leg hier een aantal dingen uit die je met de codes in de klas kunt doen. Maar je kunt zelf vast ook nog wel wat verzinnen.

Een speurtocht
Je kunt met de kinderen uit je klas een speurtocht doen aan de hand van de codes. De kinderen moeten op zoek naar codes om zo op de plek uit te komen waar iedereen naartoe komt. Bijvoorbeeld aan de hand van foto's gekoppeld aan de code.

Voor extra informatie
Je kunt de QR codes op de weektaak van de kinderen zetten, op het digibord bij de instructie die je geeft of bijvoorbeeld op de werkbladen die de kinderen moeten maken om ze meer informatie te kunnen geven. 

In plaats van een link in een presentatie
Als je een presentatie maakt voor een groep kun je er, in plaats van links van filmpjes die je gezamenlijk kijkt, ook voor kiezen om een QRcode te plaatsen die de kinderen zelfstandig kunnen gaan kijken. Doordat kinderen dan zelf even iets kunnen doen wordt de betrokkenheid vergroot.
 
Nieuwe ontwikkeling
Tegenwoordig hoef je niet meer een vierkantje met een hoop blokjes op een poster of ergens anders te zetten. Je kunt nu namelijk ook bijvoorbeeld een poster scannen om tot dezelfde informatie te komen. En dat zonder lelijk zwart-wit blokje in je werk.

Ik was net aan het lezen op www.ict-idee.blogspot.com en daar zag ik een erg mooie ontwikkeling bij de QR-code. Namelijk dat je wanneer een QR-code op een speciale manier is opgebouwd ook gesproken tekst kunt horen! Je kunt dit een uitproberen op http://qrvoice.net. Als je de code hieronder scant kun je een gesproken tekst beluisteren. 
Het nadeel van deze tool vind ik dat de tekst die uitgesproken wordt niet erg lang kan zijn. De tekst die je hoort als je de code scant is de maximale lengte van de tekst.
Het voordeel van deze tool is dat je ook met kleuters gebruik kunt maken van QRcodes in een speurtocht omdat zij nu niet hoeven te lezen wat de opdracht is.

Bronnen:
http://www.qr-codegenerator.nl/generator/
http://www.rye.springteam.nl/codes/nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/QR-code

1 opmerking:

  1. Weet je dat QR codes alweer op hun retour zijn?! Zoals je schrijft is het vrij oude technologie (1994) en is er inmiddels een vervanger waarmee je geen raar QR plaatje nodig hebt maar bijvoorbeeld de layout van een poster ook kan verwijzen naar een internet link. Zoek dat maar eens op ;)

    BeantwoordenVerwijderen